Hae tästä blogista

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Laskemaan tiilenpäitä

Haluan tuoda blogin tason takaisin mahdollisimman lähelle sitä Perus Pirkkoa ja Intoilija Iivaria. Niin että helsingin kallioon opiskelujen perässä muuttanut peheen pikkuprinsessa voi isille näyttää "kato näin helposti se tehää isi". Mä haluun, mä haluun, mä haluuuuuun!

 Nyt asiakkaat ovat jostain syystä alkaneet toivomaan tiiliseinää. Onhan se ollut ajattomasti "in" viimeiset 15v nyt ainakin. Tosin sen sijainti ja tiilen näkyvyyden määrä on puolet jutusta. Moni saattaa loukkaantua jos sanon että tiilen valinta elementtikerrostalon sisälle on totaalinen "fail". Se ei jätä edes arvuuttelulle tilaa, että onko tiiliseinä jäljennös vai aito. Tämä onkin nyt vaan minun oma mielipiteeni. Väärin suunniteltuna se menee yksinkertaisesti överiksi ja mauttomaksi.

Sitten on nykyään tarjolla kalkkipuristettuja jäljitelmätiililaattoja. Home4you möi jossain vaiheessa hyvinkin laadukasta jäljennöstä ja työstettyään seinää ei erota aidosta ollenkaan, ei edes koskettamalla. Kuitenkin tiilien erovaisuus on liian pientä ja rivit liian siistit. Luonne puuttuu.


Itelläni on tiiliseinän suhteen kolme kriteeriä. Tiiliseinää saa olla vaan vanhassa talossa. Vanhat tiilet ovat kaikki erilaisia. Osa ovat lohjenneita, jotkut palaneita uunissa ja jotkut halki. Jopa se on hyvännäköistä jos 1928 muurarilla on ollut korkki auki, rivit sinne päin ja joutunut hieman improvisoimaan. Tiiltä saa olla vaan hillitysti.
Ennen 1950-luvulla rakennetuista taloista suomessa tiiltä löytyy melko varmasti. Huoneistosta sitä löytyy huoneiston kantavista ja ulkoseinistä. Testejä voit tehdä niin että, poraat seinän rappauksen läpi. Punainen väri terässä kertoo tiilestä. Muista että voit osua myös saumalaastiin. Itse rappauksen poisto ei ole mitään tiedettä. Joistain taloista se nyt irtoo melkein koputtamalla. Riippuu ihan mitä rappauksen koostumus on tuolloin aikoinaan ollut ja ovatko pinnat olleet puhtaita. On mahdollista myös että rappaus ei meinaa irrota ja tiilet lohkeaa. Silloin on rappaus liian tiukassa ja voit unohtaa koko jutun. Voit tehdä sen toki silloin käsipelillä, mutta en itse ainakaan käyttäisi tähän useampaa päivää.

Itse tykkään käyttää piikkauskonetta ja isoa talttapäätä. Sillä lähtee hyvin ja terää nyt kannattaa pitää ainakin 45-asteen kulmassa. Oikea asento ja tekotapa muodostuu kyllä työstämisen aikana.
Älä nyt kuitenkaan mitään vuokrakämppää ala ilman lupaa silpomaan. Vuokraisäntä saattaa alkaa hyppimään tasajalkaa.
Rappauksen poistoon meni tässä kohteessa ehkä 1,5h. Aikaa oikeastaan menee näissäkin hommissa ns.siistin jäljen työstämisessä.

Kuvat ovat surkeita pölyn takia.Rappauksen jälkeen harjaa tiiliseinä hyvin. Kaikkea irtoavaa ei saa irti. Omasta mielestäni tiiliseinä ei saisikaa näyttää liian puhtaalta. Jos rappausta jää koloihin, rakoihin ja paikkoihin josta puuttuu tiiltä niin sellaiselta sen täytyykin näyttää vanhassa talossa. Kulunut ja kovia kokenut tiiliseinä tuo kontrastin valkoisen seinän kanssa ja se saakin näyttämään sen upealta.Seinä kannattaa käsitellä lopuksi praimerilla. Se estää ajan saatossa irtoilevien kivien irtoamisen. Taas kerran painotan valaistusta! tiiliseinään kannattaa suunnitella myös valaistus. Sillä se pääsee oikeuksiinsa. Tähän rakensin kolmionmuotoisen alakaton vain tiiliseinän valaistuksen takia.

http://helsinkihomedesign.fi/#!/parven-rakennus/
Helsinki Home Design

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...