perjantai 18. helmikuuta 2011

Parven rakennus vol.1

Tätä on kyselty ja googlattu paljon. Itse yritin myös hakea vinkkejä pari vuotta sitten parven rakentamisesta mutta tulos oli nolla. Tässä tämä oma ratkaisu jonka olen todennut käytännössä hyväksi eikä näytä sellaiselta nuhjuiselta perus parvelta. Olen oppinut tämän tyylin kantapään kautta ja vähän harmittaakin jakaa arvokasta tietoa. Toivotaan ja lupaattehan ettei näitä tule tulevaisuudessa ihan heti vastaan! ;D

Toivottavasti tästä on jotain apua!

Kyseessä on tässä tapauksessa 11,1 neliön parvi. Parven etuosa menee osittain huoneen poikki vinosti niin että toinen puoli ulottuu pidemmälle.

Muutama tärkee ja oleellinen asia:

- kattokorkeutta vähintään 270cm
- koolauksessa olevat seinä oltava paksuja ja vankkoja (rappausta saattaa olla vielä 10 cm jälkeen)
- koolauksessa käytettävä kunnon pultteja (pituus 14cm lähtien). Ennen proppujen asentamista tunge SIKA-liimaa reikään niin että se leviää rakenteisiin, pelkkä joku kevyt kontaktiliima ei auta vaan sellainen mikä soveltuu rakenteisiin.
- Parven koolauksien on tuettava toisiaan
- parven rakenne on ehdottomasti oltava vankka ja joustamaton sillä koolauksien kestävyys perustuu vankkaan rakenteeseen.
- Suurin haaste on että parvi on oltava mahdollisimman ohut ja vankka. Kaikki cm on muuten pois parvelta tai sen alta.
- parven rakenteen suunittelu on tapauskohtaista ja sen rakennetta kannattaa suunitella vasta rakentamisen edetessä.
- Parven on sitten kestettävä 500-1000kg rasitus eikä vaan parin ihmisen paino (rakenteet, kipsilevyt, lastulevyt, laminaatin ja muut härpättimet).

Materiaali

PÄIVÄ 1

Pete tuli jeesaa ekana päivänä koska koolaukset tarvitsevat kaksi ihmistä.












PÄIVÄ 2 ja 3
























PÄIVÄ 4


















Tänään on sitten viides päivä. Jäljellä on vielä tasoittamista, hiomista, näpertelyä ja maalaamista. Sitten asennetaankin lamput, sähköt ja ym. valaistus. Rappuset tilasin italiasta eilen ja ne ovat täällä n.2 viikon kuluttua.

Ensi viikolla ehkä päästään sitten takaisin keittiön pariin vähäksi aikaa.


Rudolf on ollut hyvänä apuna ja uskollisena tukena auttamassa.

Linkit aiheeseen: Katso myös Parven rakennus vol. 2 ja vol. 3 

http://helsinkihomedesign.fi/#!/parven-rakennus/


13 kommenttia:

  1. hitto näyttää hienolta, uskomatonta että joku ns. ei palkkatyökseen remonttia tekevä saa tuollaista jälkeä aikaiseksi. heräsi sitten kysymys, että mistä olet oppinut remppaamaan? näyttää nimittäin ammattilaisen jäljeltä.

    VastaaPoista
  2. Oot ihan mielettömän lahjakas!

    VastaaPoista
  3. Mahtavasti olet jaksanut kuvailla parvenrakennusprojektia, kiitos!

    Ajatuksena minulla on rakentaa parvi alkovin päälle, jolloin alkovi jäisi työ- ja vaatteensäilytyspisteeksi, parven seinää avattaisiin että valoa tulisi tarpeeksi mutta alkovi saisi itsessään olla omana "huoneenaan". Ideaa sain tästä kuvasta: http://www.apartmenttherapy.com/images/uploads/4-12-wood1.jpg Mitä mieltä olet? :) Omaa parvenrakennusprojektia en ole ehtinyt aloittamaan, mutta sinun projektiasi kyllä seuraan, sen verran hyviä vinkkejä olen jo saanut rakentamista varten :)

    -S-

    VastaaPoista
  4. Toi on hyvä ja hyvin tyypillinenkin ratkaisu jos pohja sen mahdollistaa. Se on hyvin helppo toteuttaa koska parvi on kuitenkin normaalin kapea. Se tulee sopivasti joustamaan eikä siihen tarvitse tehdä mitään erikoisia ratkaisuja kantavuuden suhteen.

    Tuohon täytyy nähdä vaivaa mutta se taas nostaa asunnon arvoa ja myyntihelppoutta huomattavasti!

    VastaaPoista
  5. Ihan pakko kommntoida - niinku moni muukin on jo tehnyt - että olet tosi huipputekijä! Olet taitava käsistäsi, osaat suunnitella, osaat hyödyntää taitojasi myös taloudellisesti ja haluat toimia rehdisti (ei mitään moni kakku päältä kaunis- meininkiä).

    Minäkin olen taipuvainen ajattelemaan, että välittäjiä ei ehkä kannata rikastuttaa asunto-osakkeen myynnillä. Itsekin olen pari asuntoani myynyt omatoimisesti (onhan pankki mukana kuvioissa) ja kaikki on mennyt ok. Hyvää asuntoahan on helppo myydä.

    Jään mielenkiinnolla seurailemaan projektejasi. Kaikkea hyvää jatkossakin!

    VastaaPoista
  6. Kiitos kaikille kehuista! Ja toivotaan että myynti onnistuu ongelmitta

    VastaaPoista
  7. Tulin pitkästä aikaa piipahtamaan blogissasi. Olet todella taitava, työtäsi on ilo seurata. Ihan liikaa näkee sellasta "juosten kustua" remontointia.. tyyliin pientä vitun pintaremonttia. Joten kiitos sulle tästä blogista ja hyvää jatkoa!

    t. Siina

    VastaaPoista
  8. Olen suunnitellut rakentavani pienen parven kaksikerroksisen rivitaloasuntomme porraskäytävään. Parilla naapurilla on jo olemassa mallikappaleet, joista toinen on puu- ja toinen metallirunkoinen. Itse olen päätynyt metallirunkoiseen ratkaisuun siromman ja matalamman profiilin takia.

    Viime yönä heräsin sitten viiden aikaan ja mietiskelin kellon soittoon asti parasta mahdollista vaihtoehtoa rungon rakentamiselle ja kiinnittämiselle. Tähän asti suunnitelmissa oli ollut kaksi vaihtoehtoa 1) rungon hitsaaminen valmiiksi ja asentaminen kokonaisena kappaleena paikoilleen ja 2) runkokehikon tekeminen valmiiksi ja sen liuttaminen paikalleen seinään poikittain kiinnitettäviin u-palkkeihin.

    No, aamuyön pimeinä tunteina hylkäsin molemmat edellä mainitut vaihtoehdot. Ensimmäinen vaihtoehto kaatui siihen, että runkokehikon tekeminen juuri porraskäytävän ristimittojen mukaiseksi ja paikalleen asentaminen noin 4,5 - 5 metrin korkeuteen olisi erittäin haasteellista. Toinen peruste hylkäykselle oli se, että valmiissa kehikossa seinää vasten tulevat palkit eivät välttämättä tulisi raottomasti seinäpintaa vasten, jonka seurauksena kiinnityspultteihin kohdistuisi "normaalia" suurempi paine.

    Toisen vaihtoehdon hylkäsin yksinkertaisesti sen takia, että tavallaan irrallinen, vaikkakin seinäpalkkeihin kiinnitettävä kehikko ei antaisi riittävästi painetta seinän suuntaan ja se ikään kuin kelluisi u-palkkien päällä.

    Näiden seikkojen vuoksi päädyinkin siihen, että rakennan rungon määrämittaisista palkeista, jotka yhdistetään toisiinsa pulttiliitoksin. Siten rungosta saadaan jäykkä kaikkiin suuntiin ja seiniin kiinnitettävät palkit tulevat satavarmasti seinäpintoihin kunnolla kiinni. Näin ollen kiinnityspultteihin ei myöskään kohdistu vääntömomenttia alaspäin.

    Runko rakennetaan käyttötarkoitukseensa nähden erittäin jämäkästä 80x40x3 millimetrin RHS-palkeista, joihin hitsataan laipat rungon osien pulttaamista ja pintamateriaalien asentamista varten. Parven profiilin kokonaiskorkeus tulee olemaan pintamateriaaleineen päivineen n. 12 cm. Itse parven koko ei päätä huimaa (4 neliötä ja korkeutta 110 cm), joten rakenteen tekeminen niin jykevästä tavarasta saattaa kuulostaa liioitellulta. Tarkoituksena on kuitenkin se, että parvi on ja pysyy paikallaan eikä nitise tai notku tai tule edes seinien purkamisella alas. ;o)

    VastaaPoista
  9. Itse hylkäisin tuon kokoisen parven rakentamisessa metallin aivan täysin. Teräspaaluja ja terästä aletaan käyttämään tukemisessa vasta kun aletaan rakentamaan toista kerrosta.

    Taustalla oleva parvi on 11 neliötä ja se on rakennettu 4,2x7 cm väliseinätolpista. Koolaukset ovat sitten paksummista. Ei notku eikä narise. Parven profiili on kaikkineen noin 100-110 mm.

    Sulla on kuitenkin vaan 2x2 metrin parvi kyseessä. Sitä ei edes tarvitse tukea mistään lattiasta. Tossa väliseinätolpassa alkaa pieni jousto näkymään vasta kun ylitetään n. 240-250 cm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Taavi!

      Kiitos hienosta blogista! Onko niin, että tuo rakenteessä käyttämäsi 4,2x7 koolauspuu on liimattu yhteen?

      Jori

      Poista
  10. Oletko sitä mieltä, että 260cm on ehdottomasti liian matala parven rakennusta varten? Ostamassani asunnossa on tuon korkuiset huoneet ja parven rakentaminen houkuttelisi

    VastaaPoista
  11. Ja vielä lisäyksenä edelliseen kysymykseen, kuinka paksuja tekemäsi parvet ovat yleensä olleet? Jos ajattelen tuota 260cm korkeutta ja tekisin 20cm paksun parven jäisi nukkumatilaa 80cm ja parven alle 160cm joka tuntuu vielä ihan riittävälle sohvaa varten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parvet ovat kaikkineen materiaaleineen yhteensä noin 10cm paksuja. Tilan riittävyyden määrittää kyttäjä itse

      Poista