Hae tästä blogista

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Rakas herra tarkastaja!

Kuten moni jo tietää niin uuden yhtiölain mukaan huoneistoremontin saa suorittaa vain taloyhtiön oman tarkastajan valvonnassa. Tämä on aika helvetin rasittava muutos koska remontti etenee tarkastajan oman aikataulun mukaan. Meidän taloyhtiössä kesti saada tarkastaja käymään/lupa aloittaa, noin 1kk. Lupapäätökset antaa yhtiössämme tarkastaja.

Olen kuullut paljon kun joissain taloyhtiöissä antaa remonttipäätöksen taloyhtiön hallitus ja asia päätetään hallituksen seuraavan kokouksen yhteydessä mikä saattaa kestää yli puoli vuotta tai vuodenkin jopa.

Tarkastaja kävi ensimmäisen kerran purkutöiden jälkeen ja antoi tarvittavat ohjeet jatkolle. Pidän tämän tarkastajan tavasta tai miten hän muutosasiat käsittelee. Välttääkseen henkilö ja aineistovahinkoja asia mihin hän painottaa on aina vaan sähköt ja märkätilat. Uuden lainsäädännön mukaan keittiössä ja märkätiloissa on oltava vikavirtasuojatut pistorasiat. Kosteusvauriot ja sähköt ovat juuri niitä asioita joita sitten yleensä setvitään käräjillä jos jotain tapahtuu. Uuden lainsäädännön mukaan tarkastajan valvonnan alla hyvin toteutettu kunnostus siirtää vastuun jatkossa taloyhtiön vastuulle, mikä onkin lainmuutoksen positiivisin asia ja se että mahdollinen osakkeen seuraava omistaja tietää että asiat ovat tehty kunnolla.

Tarkastaja halusikin että lähetän hänelle jonkin suunnitelman keittiöstä ennen kun aloitan sen toteuttamisen. Väänsin sille pohjakuvan.
Oon sairastellut tässä yhteensä 6 viikkoa ja homma on ollut täysin jäissä. Toivotaan että homma lähtee rullaamaan ja saataisi maaliskuun alkupuolelle valmis pieni ja tehokas uniikkiyksiö kallion sydämmeen! :D Viikonloppuna hakemaan puutavaraa sitten parvea varten.

http://helsinkihomedesign.fi/#!/parven-rakennus/

11 kommenttia:

 1. Asunnonkäyttäjänäkökulmasta suosittelisin miettimään tuota jääkaapin ja hellan sijoittamista vierekkäin. Kylmälaitteen ja lämpöä reilusti tuottavan kodinkoneen laittaminen ei ole kenties suositeltavin vaihtoehto varsinkin nyt kun asunnon energiatehokkuuteen tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. Useissahan asunnoissa tämä on huomioitu laittamalla esim kapea pöytäkaistale laitteiden väliin.
  Mutta kenties oletkin jo pohtinut tätä, ja tilallisista syistä päätynyt kyseiseen valitsemaasi ratkaisuun.
  Hyvää jatkoa remppaamisen suhteen. Blogisi on piristävä ja fiksu lisä suomalaisessa blogimaailmassa.

  VastaaPoista
 2. Lode! Tosi hyvä huomio! Olinkin tossa kujalla varmaan parisen tuntia kun asettelin noita joulukuun alussa kasattuja runkoja. Ihmettelin että mihin olin oikein suunitellut laittaa kapean vetolaatikkokaistaleen mutta nyt selvisi sekin! Vaikka yritän kovasti omaksi mielekseni käytännön asioita suunitella niin asiat unohtuvat. :D kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Tykkään hirveästi lukea näitä remonttitouhuja, ja tästä kyllä näkee että teet työtä harrastuksenasi eli nautit siitä koko sydämelläsi. Mä oon vähän miettinyt asunnon ostoa (en tosin pk-seudulta) ja mua suoraan sanottuna vituttaa tyypit, jotka pyytää törkeetä hintaa jostain 60-luvun asunnosta, jossa ei oo edes keittiönkaappeja vaihdettu (ite vois rempata mutta kun en osaa). Fakta on kuitenkin se, että ainakin mä olisin valmis maksamaan jos ei nyt kohtuuttomia, niin kunnon hinnan asunnosta, joka on laadukas ja vastaa pyydettyä hintaa. Laadulle on aina ottajia, ja jokainen kiskurihintaan asuntoaan myyvä vois tulla tsekkaan nää sivut ja miettiä sit uudestaan sitä hintaansa. Jatka samaan malliin, diggaan tosi paljon ja valkonen on aina voittajaväri!

  VastaaPoista
 4. Oman asunnon osto kannattaa ehdottomasti aina. Mitä pienempi asunto niin sitä pienempi riski. Jos 90- luvun tapainen taantuma iskee niin ensimmäisenä ihmiset myyvät isot asunnot ja ostavat pienemmät. Silloin sinä olet etulyöntiasemassa. Vaikka et sitten haluaisi asua ostamassasi pienessä asunnossa niin se kannattaa laittaa vuokralle. Tänä päivänä vuokrat ovat niin korkeita että vuokratuotot kattavat lainanhoitosi. Laina lyhenee ja asunnon arvo pysyy samana ellei sitten jopa nouse.

  Oli sitten myytävissä oleva asunto mikä tahansa niin muista että on aina laskettu 4% tinkimisvara. Hyvän keittiön koneineen pystyy tekee 3,5-6 000 €. Asiaa auttaa paljon jos lähipiirissäsi joku osaa kasata esim. tavallisia kalustoja ja on valmis vähän auttamaan sinua. Putkityöt ja sähköt jätä ammattilaisille joiden veloitukset tässä tapauksessa ei montaa satasta tule olemaan. Muutama tärkeä perusjuttu kaapeista kannattaa kysästä ihmiseltä joka on aikaisemmin itse joskus keittiön rakentanut.

  Uusi keittiö nostaa asunnon arvoa aina 10-20 000€ . Malminkadun keittiöön mulla meni kaiken kaikkiaan noin 4 600€. (puutasot. kalleimmat kaapinovet mitä löytyi, jääkaappi, pyykinpesukone, astianpesukone, uuni, liesi, liesituuletin.). Vaikka työ oli aikaa vievää ja raskasta niin kuitenkin säästin aika lailla.

  VastaaPoista
 5. Tuo uusi lainsäädäntö ja sen käytännön menettely hakee vielä muotoaan varmaan pari seuraavaa vuotta, mutta onnekseni osuin ostamaan kesällä sellaisesta taloyhtiöstä, jossa homma sujui notkeasti. Luvat antoi hallitus ja valvonnan ja käytännön yhteydenpidon suoritti isännöitsijä. Lasku 130 euroa. Kaksi paikallakäyntiä - kun vanhan purku oli tehty ja kun uudet olivat paikoillaan.

  Ihan kestämätöntä on, jos lupaa joutuu odottamaan puoli vuotta tai jopa vuosi, eihän niin voi toimia. Moni esimerkiksi ostaessaan haluaa tehdä remontin heti, eikä ensin asua vuoden ja sitten vasta päästä aloittamaan. Toivottavasti ihmiset osaavat vaatia yhtiöidensä hallituksilta joustavampaa toimintaa tai pistää hallitukset vaihtoon tuollaisessa tapauksessa.

  Itse kolme asuntoa rempanneena (omia tosin, ei pelkästään myyntitarkoitukseen) kiinnostaa tämä blogi kovasti.

  VastaaPoista
 6. No kylläpä sulla kävi huono tuuri ton tarkastajan kanssa, onpa outoa että taloyhtiössä pääsytään tollasiin käytäntöihin jos remontin aloittaminen viivästyy silloin noin paljon.
  Meillä taloyhtiössä tarkastuksen ja remonttiluvan hoitaa isännöitsijä, joka tuli tarkastelemaan kämppäämme pari päivää pyytämisen jälkeen. Toivottavasti jatkossa sullakin on siis parempi tuuri!

  VastaaPoista
 7. blogisi on tosi kiva, toivoisin postauksia kylläkin enemmän!:D ymmärrän kyllä että kiirettä varmasti riittää jne :) mut siis onko tämä remppaaminen kokopäivätyösi vai vain harrastus?:) mitä luulet voisiko esim. 120000 e maksavan asunnon saada 100000eurolla, jos asunto on jo tyhjillään ja remppaa ei ole ikinä tehty...? eikö tälläsissä tilanteissa voi käydä säkä että myyjän on pakko päästä asunnosta eroon.... :P

  VastaaPoista
 8. Toi on vähän monimutkainen kysymys ja vastauksen tuohon tietää ainoastaan myyjä sekä välittäjä. Yksi asia on varmaa että myyjä haluaa itselleen ainakin 100 000 ja välittäjä 5000. 20 tonnin tiputus on prosentuaalisesti hintapyyntöön verrattuna liian iso summa. Pienistä ja pienihintaisista on kovin kilpailu joten pudotuskaan ei ole montaa tonnia.

  Uskon kuitenkin että realistinen myyntihinta voi olla 112 000. Jos kovasti haluat asunnon niin voit eka tehdä tarjouksen 105 000 ja jos hylätään niin kokeilet sitä 112 000.

  Muista että kun teet tarjouksen niin laita se voimassaoloaika ihan maksimissaan yhdeksi vuorokaudeksi. Muutama tunti on paras aika.

  VastaaPoista
 9. Kiitos vinkeistä taavi! Jos onni potkaisis ja sen oman asunnon sais niin varmasti tuun sulta varastaan muutaman vinkin ;)ja blogis on just sen takia niin huippu, kun täällä näkee superhienoja asuntoja, ja lisäks annat hyviä käytännönvinkkejä vähän joka asiaan :) Kiitos siis!

  VastaaPoista
 10. Hienoa jälkeä tulee! Itseäni on kiinnostanut jo pitempään vastaavanlainen ajatus, vaikka toteuttamisasteelle en ole sitä vielä vienytkään. Onko sinulla jo käsitystä miten verottaja suhtautuu tuohon asunnon ostamiseen, remppaamiseen ja pois myymiseen kerta toisensa jälkeen? Kun asunnossa ei itse kahta vuotta asu ja sen saa voitolla (toivottavasti) myydyksi, joutuu tietysti myyntivoitosta verot maksamaan. Mutta alkaako verottaja pitää tuota jossain vaiheessa elinkeinon harjoittamisena?

  VastaaPoista
 11. On tapauksia kun verottaja on lykännyt parilta vuodelta monen projektin verot päälle kun on luokitellut sen "liiketoiminnaksi". Ja hommahan on menny käräjille asti.

  Tää on niin monimutkainen juttu ja miten verottaja herää tulkitsemaan asian. Homma kannattaakin pitää selvästi harrastuspohjalla ja vaikka ei pitäisikään niin tässä täytyy tajuta se että tää on helvetin aikaa vievää ja paneutumista vaativaa hommaa. Loppujen lopuksi ei edes välttämättä itselleen jää kuin ilo hommasta ja koko touhussa on aina suuri riski.

  itselläni on tähän mennessä ollut yksi asunto vuodessa. Olen niissä asunut ja niitä remontoinut.

  Sen olen liike-elämässä jo kokenut että suomessa verottaja on lain yläpuolella ja se pystyy tekee mitä se itse ikinä haluaa.

  VastaaPoista

Helsinki Home Design

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...